Laboratóriumunk - mely a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Áramlástan Tanszékének szervezeti egysége - a nagy magyar aerodinamikus, Kármán Tódor nevét viseli. Hat szélcsatornánkkal nemzeti és nemzetközi kutatási projektekben veszünk részt, valamint ipari, környezetvédelmi problémák megoldására is vállalkozunk. Laboratóriumunk a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Regiszterben (NEKIFUT) regisztrált kutatási infrastruktúra (RKI) címet nyert el. Azonosító: C188392.
mt_ignore:
 
 
Városi mélygarázsok környezetének levegőminősége Nyomtatás E-mail
2008. június 02. hétfő 11:16

JNT

Dr. Lajos Tamás, Balczó Márton

Megbízó: OTP Ingatlan Zrt.

A tanszékünkön elvégzett vizsgálatban egy tervezett mélygarázs környezetének levegőminőségét modelleztük a MISKAM numerikus szimulációs szoftver segítségével, és javaslatot tettünk olyan szellőzési megoldás megvalósítására, amely segítségével a mélygarázs környezetében a levegő minősége nem romlik, sőt javulásra is számíthatunk.

A mélygarázs egy minden oldalról épületekkel zárt belvárosi tér alatt fog elhelyezkedni, melynek északi szélén (1. ábra) nagy forgalmú út található. A garázsból való ki- és behajtás is itt, az északi oldalon történne. A tér közelében található mérőállomáson az NOx, NO2 és PM10 koncentráció éves átlaga jelentősen meghaladja a határértéket. A garázsban és a rámpákon keletkező szennyezett levegő hagyományos, talajszinten történő kibocsátása tehát tovább rontaná a levegő minőségét. Ennek elkerülésére a következő javaslatot dolgoztuk ki:

1. A garázsban keletkező szennyezett levegő tetőszint feletti magasságban, kürtőn keresztül való kibocsátása.

2. A garázs szellőző levegője egy részének a szennyezett kihajtó rámpáról való beszívása, ezzel szennyezett levegő eltávolítása a térről.

A javaslatok hatékonyságát numerikus szimulációval ellenőriztük. A MISKAM modellel végzett szimulációk azt mutatták, hogy kidolgozott szellőzési megoldás működik, a tér nagy részén csökken, vagy nem változik a koncentráció (2. ábra). Szintén bizonyítást nyert, hogy a kürtőn, tetőszint felett kibocsátott szellőző levegő nem növeli észrevehetően a légszennyezettséget a téren, illetve a környező épületek homlokzatán.

 

 
< Előző   Következő >

Keresés

Language

  • Magyar
  • English
Copyright: BME Department of Fluid Mechanics  |  Joomla Template by Joomlashack
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates by Compass Design