A szélirányok kiválasztásáról, avagy merről fúj a szél? Nyomtatás E-mail
2007. április 05. csütörtök 19:59

mt_ignore:szelangyal 

A légszennyezettségi vizsgálat fontos lépése a vizsgált területeken uralkodó szélirányok meghatározása. Az M0 északi szektor esetében ezt a domborzat jelenléte nehezítette meg. A feladat megoldásáról az alábbiakban olvashatnak.

Rendelkezésre álló szélmérések

Az M0 vizsgált szakaszához legközelebb eső meteorológiai mérőállomás az újpesti vízmű területén, a Duna bal partján található. Az itt mért órás szélirány- és szélsebességgyakoriságokat az Országos Meteorológiai Szolgálat rendelkezésünkre bocsátotta. 

 Szélirányok Újpesten 

Sajnos a  szélmérések helye a vizsgált területtől 4-7 km-re van, sík terepen, míg a vizsgálati helyszín erősen tagolt, így azt kell feltételeznünk, hogy a helyi  szélirányok és szélsebességek emiatt kisebb  vagy nagyobb mértékben eltérhetnek a meteorológiai állomás helyén mértektől.
 

Szélmezőszámítás DIWIMO-val

A helyi szélsebesség- és széliránygyakoriság meghatározására ezért a DIWIMO modellt alkalmaztuk. (DIagnistisches WIndfeldMOdell - diagnosztikus szélmezőmodell)

A számítást németországi partnerünk, a Lohmeyer Mérnökiroda (Ingenieurbüro Lohmeyer) végezte el.  A Lohmeyer Mérnökiroda  (székhely: Karlsruhe és Drezda) Németország egyik jelentős levegőtisztaság-védelemmel foglalkozó cége, több mint 200 légszennyezettségi vizsgálattal a háta mögött.

A DIWIMO program teljesítőképességét egy korábbi vizsgálat jól mutatja. A DIWIMO által számított (piros), illetve mért (lila) szélrózsák jól egyeznek. (A vizsgálatot végezte: Lohmeyer Mérnökiroda, megbízó: Karlsruhe város

 DIWIMO Karlsruhe

 (A fenti ábrát a Lohmeyer Mérnökiroda szíves engedélyével közöljük.)

 

A DIWIMO program szélmezőket állított elő az M0 szakasz körüli 38 x 16 km-es területen, 36 különböző szélirányra. A program figyelembe vette a domborzatot és a felületi érdességet (rét, erdő, elővárosi, városi beépítettség), mint legfontosabb módosító tényezőket. 

 Vizsgált terület DIWIMO-ban

Az elkészült szélmezők és a mért adatokból a program szélrózsákat számolt 10, az M0 tervezett szakaszának közelében fekvő pontban.

Az eredmények mutatják a domborzat módosító hatását a helyi szélirányra és szélsebességre. Példaként a 3. csomópont (10-es út) közelében található csp9-es pozíció szélrózsáját mutatjuk be. Jól látható az északnyugati és délkeleti irányú szelek erősödése, amely a hasonló fekvésű völgy csatornahatásának köszönhető.

 Szélrózsaszámítási helyek a 10-es úti csomópont környékén  A 9-es szélrózsa

 

A kiválasztott szélirányok 

A 10 szélrózsa adataiból a három vizsgált csomópontban a következő szélirányokat választottuk ki: 

Csomópont
 
 1. (11. út - Békásmegyer)É     DK  
D  
NyDNy  
NyÉNy
ÉNy   
 2. (Üröm)ÉÉK Ny ÉNy 
 3. (10-es út - Pilisborsjenő)É DK Ny ÉNy 


A kiválasztott szélirányok összgyakorisága (+/-22.5 fokos érvényességi tartományt feltételezve) mindhárom esetben lefedi az év 80%-át.

 

Irodalom:

Moussiopoulos, N. (1989): Mathematische Modellierung mesoskaliger Ausbreitung in der
Atmosphäre. Fortschrittsberichte VDI Nr. 64. VDI-Verlag, Düsseldorf.

 
< Előző   Következő >

Keresés

Language

  • Magyar
  • English
Copyright: BME Department of Fluid Mechanics  |  Joomla Template by Joomlashack
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates by Compass Design