MISKAM alkalmazása levegőminőségi vizsgálatokban Nyomtatás E-mail
2008. június 02. hétfő 09:57
ujpest_intro

Dr. Lajos Tamás, Dr. Goricsán István, Balczó Márton

Megbízó: Levegő Munkacsoport; Pataki Környezetvédelmi és Közegészségügyi Kft. (2006)

A Levegő Munkacsoport által 2002-ben felajánlott, pályázati összegből 4 licencet vettünk használatba a MISKAM mikroskálájú áramlási és terjedési CFD szoftverből. A MISKAM német fejlesztésű, a levegőminőségi konzultációs és hatósági területen Európa-szerte alkalmazott CFD modell. A modellt a tanszéken oktatjuk, több diplomamunka is született a használatával. Saját pre- és posztprocesszáló programot is fejlesztünk hozzá MISKAM Data Processor néven, a WinMISKAM grafikus felület kiegészítéseképpen. Ennek segítségével először használtuk sikeresen a modellt domborzat feletti áramlások szimulációjára.

A Levegő Munkacsoport megkeresésére végeztünk szimulációt egy budapesti iskolában telepített gázfűtés immissziójának meghatározására. A kémény jóval a környező panelépületek tetőszintje alatt helyezkedik el. A szimuláció azt mutatta (1. ábra), hogy -bár a füstfáklya valóban tetőszint alatt kerül kibocsátásra- a legközelebbi ablakoknál mérhető koncentráció kicsiny, elsősorban a beépített korszerű kazánok alacsony szennyező kibocsátásának köszönhetően.

 

A Pataki Kft. megbízásából a Határ utat tehermentesítő, tervezett Körvasútsori körút nyomvonalainak levegőminőségi hatását elemeztük. A MISKAM szimulációval a közeli Wekerle-telep szennyezettségét vizsgáltuk. Ennek alapján a Határ út melletti, A és B jelű vonalvezetés határérték-túllépést fog okozni északnyugati szélirány esetén az út menti házaknál, míg a C és D változatnál a megfelelő védőtávolság betartásával nem várható határérték-túllépés (2. ábra).

 abra2 

 

 
< Előző

Keresés

Language

  • Magyar
  • English
Copyright: BME Department of Fluid Mechanics  |  Joomla Template by Joomlashack
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates by Compass Design